Actie zonnepanelen, duurzame getallen

De zonnepanelen liggen op het dak van Het Valkenhof. Het is een resultaat van onze kerkelijke gemeenschap, die duurzaamheid inhoud wil geven. Zuinig zijn op een wereld die we slechts te leen hebben.

Nu de eerste 36 panelen op Het Valkenhof werkelijkheid zijn geworden, ook een rekensommetje hoe het in de praktijk uitpakt.

Productie
Het vermogen van de 36 panelen is 10440 kWp. Afhankelijk van de plaatsingshoek en de stand van het dak wordt dit maximum benaderd (bij voldoende zon). Vanaf 1 april tot aan 1 juli is 3985 kWp geproduceerd. Ervaringscijfers leren dat in deze drie maanden 40% van de jaarproductie worden gerealiseerd. We mogen er dan voorzichtig van uit gaan, dat de totale jaarproductie in de buurt van 9950 kWh zal komen.

Gebruik
In het jaar 2016 is in Het Valkenhof/Pauluskerk 18858 kWh gebruikt. Dat betekent dus grofweg dat we de helft aan onze energiebehoefte nu met de panelen weten op te wekken.

Rekenwerk
Of het behalve duurzaam ook financieel aantrekkelijk is? Dan zijn nog wat meer cijfers nodig. Dagstroom, nachtstroom, hoog tarief, laag tarief, energiebelasting, leveringskosten, net beheerkosten, allemaal kleine zinnetjes in de jaarafrekening die bepalen hoe gunstig het uit pakt. Wanneer alle prognoses en getallen op een rijtje staan wordt er in een jaar tijd € 1546,72 bespaard. De uitgebreide berekening is (voor de liefhebbers) bij het kerkelijk bureau te verkrijgen.

Besparing
Voor elk zonnepaneel is indertijd € 400 betaald. Bij elkaar € 14.400. De investering in de panelen wordt in minder dan 10 jaar terugverdiend. Daarna is de zonne-energie voor onze gebouwen gratis.

Met dank aan de meelezers,
namens werkgroep Groene Kerk
Antoon G. de Groot, E-mail: groenekerk@pgbeilen.nl

Contact

Bezoekadres

Witte Valkenstraat 4
9411 LG Beilen

Postadres

Postbus 155
9410 AD Beilen

Contactformulier

Agenda