Dagtocht naar Gedenkplaats Esterwegen

Ontmoeting & Inspiratie
 Registratie gesloten
 
0
Datum: woensdag 22 mei 2019 10:00

 Dagtocht naar Gedenkplaats Esterwegen

Tussen 1933 en 1945 onderhield het nationaalsocialistische regime 15 gevangenenkampen in Emsland en in de Graafschap Bentheim. Naast politieke- en strafgevangenen werden er tijdens de oorlog meer dan 100.000 krijgsgevangenen ondergebracht, waaronder ook Nederlanders.

Op de plek van de huidige gedenkplaats stond sinds 1933 het concentratiekamp Esterwegen. Dit is nu een Europese gedenkplaats, die de herinnering aan de 15 Emslandkampen en hun slachtoffers levend houdt. Het geldt als symbool tegen dictatuur, gewelddadige politiek en terreur, tegen nationalisme en racisme. In het informatiecentrum is onder anderen de geschiedenis van de Emslandkampen vanuit de ervaringen van de gevangenen te bekijken. Op het buitenterrein worden in het landschap de sporen van het kamp weergegeven.

Bij de gedenkplaats bevindt zich het Klooster Esterwegen, in het gebouw van de Bundeswehr. Er wonen enkele zusters van het ‘Konvent der Mauritzer Franziskanerinnen’. Hun doel is aanwezig zijn zonder verder iets te willen. Dat wordt ook uitgedrukt door het vrijwel ontbreken van christelijke symbolen. Zeer indrukwekkend is de ‘Ruimte van de sprakeloosheid’. Alleen in de kleine overdenkingsruimte zijn de bekende christelijke voorwerpen aanwezig, als kruis, Bijbel en paaskaars.

Leiding Margriet Volders. Kosten Nederlandstalige rondleiding plm. € 5,00 p.p. en reiskosten.

Vertrek- en aankosttijd in overleg. Minimaal aantal deelnemers: 15

 

Telefoon
0593. 522250
E-mail
mwvolders@concepts.nl
Leiding
Margriet Volders

 

Alle datums


  • woensdag 22 mei 2019 10:00

Agenda