Op Weg 14-2024 Door ds. Marco Bijdevaate
Godspeed
Als ik dit schrijf, is het nog maar kort geleden dat ik op de bank zat en zei: “ik ben bang dat de vakantie voorbij zal vliegen.” Als deze editie van Op Weg uitkomt, weet ik of dat ook zo geweest is.
De tijd vliegt wanneer je ‘fun’ hebt! De weken vliegen voorbij. Ik merk die vliegende tijd zelf ook vaak op. Dan blijken er niet ineens zes maanden voorbij te zijn, maar al snel acht, of negen. Dan is het al snel meerdere weken geleden dat ik iemand zag of iemand sprak. De andere kant op werkt het ook; dat ene wat ik nog moest doen kwam op een lijstje te staan, en zomaar zijn er weer een paar dagen voorbij en is het gras toch wel erg lang geworden.
Tijd houdt mij bezig.
Ik hoor de klok tikken achter mij, en ik zie rechtsbovenin mijn scherm de uren en minuten voortschrijden. “Tijd kent geen schaft,” klinkt er in mijn achterhoofd. (Zo vertaalde mijn Opa vroeger het Friese spreekwoord). Maar ken ik zelf wel schaft? Ken ik zelf rust en ruimte?
Op mijn bureau ligt een boek open: “Neem de tijd” van Koen Haegens. Het is een confronterend boek, want het toont aan hoe we denken tijd te bezitten. Het laat zien hoe we tijd zien als investering, als handelswaar. In zijn inleiding legt hij de vinger op de zere plek. Het lijkt wel of er tijddieven aan het werk zijn. Alle activiteiten die we doen kunnen korter, of gecombineerd. Het schijnt dat we sneller praten en lopen, alsof we tijd aan het sparen zijn voor later. En tijd sparen kunnen we als de beste! We lunchen achter een scherm, en de telefoon staat altijd aan zodat niemand ooit hoeft te wachten op een reactie. Tegelijkertijd hebben we alle informatie die we willen meteen beschikbaar aan onze vingertoppen. Maar is dat leven?
Toen ik dit schreef dacht ik: “Ik ben bang dat de vakantie voorbij zal vliegen.” En eigenlijk niet alleen de vakantie. Soms kan het gevoel mij bekruipen dat het leven voorbij vliegt. Zoals de afbeeldingen voorbij vliegen op een Instagram tijdlijn, of het nieuws op nu, nu, nu NU.nl.
Dat alles meteen beschikbaar is aan onze vingertoppen, en dat het leven als een sneltrein voorbij kan vliegen, wat zegt dat over ons geloof? Gaan we zo ook met God om? Als een makkelijke bron voor even een snelle gelukservaring, en daarna weer door met het eigen leven?
“Voor alles is er een tijd,” zo zijn de woorden uit het Bijbelboek Prediker.
En tijd werkt in de Bijbel ook anders dan we vandaag de dag gewend zijn. Tijd werkt voor God op een andere manier dan wij misschien wel haastend verlangen. Er is een prachtige korte documentaire gemaakt over een radicale manier van omgaan met tijd: “Godspeed” is de titel. Het gaat over een predikant die leert wandelen door de gemeente heen. Hij wordt gedwongen om de tijd te nemen. Daar kan ik als beginnend predikant natuurlijk ook veel van leren. Maar er zit meer achter; er zit een les in verstopt voor de haastmaatschappij. Door te wandelen, door te leven in een versnelling lager worden we weliswaar kwetsbaarder, maar je leert elkaar dieper kennen, je ziet elkaar sneller als je langzamer gaat. De snelheid waarop God gaat, wordt vergeleken met wandelen, zo’n 4 kilometer per uur. In de documentaire wordt dat ook benadrukt door de wandelende Jezus. Jezus die door het gebied rondom Jeruzalem wandelde, in dorpen, in steden, op de wegen daartussen. Iedereen kon hem horen, iedereen kon zien wat hij deed, en Jezus leerde de mensen kennen.
En daarmee komt naar voren dat het leven niet zit in de snelheid, of altijd in het doorpakken, niet in het steeds efficiënter omgaan met de tijd, en dan maar meer en meer werken. Het leven zit in de ontmoeting, in de kwetsbaarheid, in het geduld en in de diepgang, en dat leven gaat op Gods snelheid, op het wandeltempo van Jezus, de weg, de waarheid en het leven.
Ik hoop dat mijn vakantietijd op Gods snelheid voorbij is gegaan.
Ik hoop dat we elkaar op Gods snelheid ontmoeten in de kerk, en in het gemeenteleven; verdiepend, geduldig en met aandacht. Ik hoop dat wanneer we merken dat we tijd sparen en tijd zien als bezit om te investeren, we ook een versnelling terug kunnen doen en beseffen dat tijd ook vooral nu is, met elkaar en met God.
Nemen we die tijd?
Documentaire Godspeed : https://vimeo.com/200206468