Kerk en Israël – Israëlzondag 6 oktober

Zondag 6 oktober, is het Israëlzondag. Een beladen zondag, vanwege al dat geweld.

En toch houden we de Israëlzondag ook in onze gemeente in ere. Al zoveel jaren doen we dat. Om drie redenen: uit liefde voor het volk Israël, om ons te bezinnen op de relatie tussen Kerk en Israël, om te bidden voor dat volk. Dat volk dat zoveel te lijden heeft gehad, in Europa, in Arabische landen. Op de vlucht, verjaagd, uitgemoord. De holocaust. Zes miljoen Joden vermoord. Waar is nog een veilige plek voor de Joden?

Israëlzondag, 6 oktober. Jazeker! Want de wortels van de christelijke kerk liggen in Israël. ‘Onopgeefbaar verbonden’, zegt de Kerkorde, is de Kerk met Israël. Zonder Wet en Profeten geen Evangelie, dat het verhaal van Jezus vertelt. Jezus, zelf een Jood, besneden op de achtste dag, trouw synagogeganger. Jezus, die wij belijden als de van God gegeven Messias. En daarom vieren we ook in 2024 ‘Israëlzondag’ – en bidden we om de vrede voor Jeruzalem en allen die daar wonen.

“Voor wie is het Koninkrijk?” Onder deze titel heeft de Protestantse Kerk een folder uitgegeven voor Israëlzondag 2024. Daarin onder andere een hoopgevend initiatief: jongeren bouwen aan een cultuur van vrede in Israël. Joodse en Palestijnse jongeren, samen! Op de foto daarbij reiken ze elkaar de hand, slaan ze de handen ineen.

De diaconale collecte is deze zondag voor Kerk in Actie. Zij ondersteunt het werk van Sadaka-Reut, een organisatie die in Israël gezamenlijke activiteiten op middelbare scholen en universiteiten organiseert. Jongeren van verschillende nationaliteiten gaan samen in gesprek en leren elkaar beter kennen. En dan ontdekken ze dat onderling begrip veel verschillen kan overbruggen.

Plaatselijke Werkgroep Kerk & Israël