De ‘proeftuin’ bij de Westhoek

De ‘proeftuin’ bij de Westhoek

 

De groentetuin bij de Westhoek (Cosis) heeft nu een zomerseizoen gedraaid, waarbij een goede samenwerking ontstond tussen een aantal cliënten (dagbesteding) van Cosis en onze vrijwilligers.

De plantvakken

Na de opstart in april en de omschakeling van grasveldje naar omgewoelde aarde zijn in een aantal plantvakken  groenten gezaaid en aardappelen gepoot. Niet alleen groenten zoals stokbonen, worteltjes, stam-slabonen, sla, andijvie, uien enz. maar ook stonden er tomatenplanten, gladiolen, een paar dahliaplanten en nog een aantal sierbloemen.

Na de aardappeloogst zijn er alweer preien en een paar koolsoorten geplant. De groenten en de aardappelen zijn gebruikt door de kok in de eigen keuken. In juni zijn aan de achterzijde van de Westhoek, een 3-tal plantenbakken vervangen. Deze zijn direct beplant met verschillende kruiden, die eveneens worden gebruikt in de keuken. Tot nu toe zien we veel blije gezichten bij Cosis-cliënten, Westhoek-medewerkers en vrijwilligers. Het kan zo éénvoudig zijn.

 

Volgend seizoen willen we proberen, om naast de groentetuin, een bloemen/pluktuin te creëren. Tevens willen we als vrijwilligers daar op een vast moment in de week bezig zijn in de tuin. Er is vooral dan de mogelijkheid voor een ieder die dat wil, om even te komen kijken en een praatje te maken.

 

De productie van de groenten enz. is niet ons hoofddoel. Hierin staat ontmoeting bovenaan. Niet alleen met cliënten van Cosis, maar ook met mensen uit het dorp, met mensen die behoefte hebben aan een gesprekje of een kopje koffie/thee. We doen hiermee een oproep aan u, om een keer te komen kijken en/of om deel te gaan nemen als vrijwilliger in deze, zodat deze taak met meerdere mensen gedeeld en daardoor ook eenvoudiger wordt. We zoeken niet alleen mensen met groene vingers, maar ook mensen die graag mee willen doen vanuit sociaal oogpunt en iets willen betekenen tegen de veréénzaming in de maatschappij.

 

Aanmelden als vrijwilliger bij ‘de proeftuin’:

  1. Smit (NGK)- gertsmit1963@gmail.com
  2. Hepping (PGBeilen)- jantinus.hepping@pgbeilen.nl